Core training

Wat is ‘core stability‘?

Om ‘core stability’ uit te leggen, gaan we allereerst in op de twee afzonderlijke begrippen waar deze term uit bestaat: core en stability.

Wat is core (kern)?

De core is simpel gezegd: het hele lichaam, minus de armen en benen. De core bestaat uit:

  • rechte, schuine en diepe buikspieren
  • rechte en diepe rugspieren
  • grote en kleine bilspieren

Wat is stability (stabiliteit)?

Stabiliteit is de mate waarin het lichaam in staat is om te reageren op een situatie waarbij verstoring van de balans plaatsvindt.

Een goede balans kenmerkt zich door:

  • de mogelijkheid om de ledematen te bewegen zonder compensaties in wervelkolom of bekken
  • de mogelijkheid om vanaf de grond kracht te produceren en over te brengen zonder energie te verliezen
  • reduceren/controleren van rotatie.

Simpel gezegd is de core stability de mate waarin de kern van het lichaam in staat is om het lichaam in balans te houden.

“Core” is een verzamelnaam voor alle spieren die aan de romp en ledematen bevestigd zijn. Dit is dus een heel ruim begrip. Deze spieren kunnen we echter onderverdelen in verschillende lagen systemen (stabiliserend en bewegend systeem). Onderzoeken wijzen uit dat veel inactieve mensen en mensen met lage rugklachten verzwakte stabiliserende spieren van de romp (“core”)  hebben. Het is dus belangrijk om deze spieren te versterken (te trainen), alvorens men het bewegend systeem van de “core” gaat trainen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van diverse functionele trainingsmaterialen zoals de weerstandsbanden, BOSU balanstrainer, Fitnessbal, Kettlebell, Medicine bal, etc.

Om een idee te krijgen kun je mijn YouTube kanaal volgen/bekijken bij playlist Healthy Happy Moves CORE Training https://www.youtube.com/user/estervdlienden